Naar Saint-Paul-Trois-Chateaux

18 mei

Routekaartje Saint-Paul-Trois-Chateaux

Vandaag was het na het ontbijt bijna windstil; het leek wel of na 3 dagen Mistral de wind ‘op’ was. Dus eindelijk weer eens gelegenheid voor een fietstocht. We hadden nog 2 routes te gaan, allebei min of meer ‘bergetappes’ en besloten vanwege 3 rustdagen om de zwaarste van de 3 uit te kiezen. Vanuit het hotel eerst via Bollene naar Saint-Paul-Trois Chateaux, dat viel allemaal nog mee. Daarna was de volgende bestemming het hooggelegen Clansayes, dat amfitheatergewijs tegen de kalkheuvel is gebouwd met een Tempelierstoren (van rond 1200) waar bovenop een standbeeld van de maagd Maria prijkt. In het begin steeg de weg nog langzaam, maar na een bocht begon het echte werk, waarna in een linkse en rechtse haarspeldbocht het dorpje werd bereikt.

Na beklimming van de toren steeg de weg nog verder het kalksteenplateau op, waar de vegetatie al snel karig werd en het grijs van de rotsen overheerste.Bovenop het plateau sloegen we rechtsaf richting  Montsegur, waarna de weg weer gemeen begon te stijgen. Na ongeveer een kilometer bereikten we het hoogste punt van deze route waar we nog een mooie terugblik hadden naar Clansayes met zijn toren beneden. Hierna volgde een glooiende weg over een hoogvlakte temidden van lavendelkwekerijen.

Verder lekker lang afdalend naar Montsegur-sur-Lazon hebben we op een bankje in de schaduw van de kerk ons lupak verorberd.

Hierna ging het via een hele lange rechte weg verder naar beneden naar Suze la Rousse via St. Turquoit.

Naar Valreas

13 mei

 

Vandaag hadden we allebei nodig behoefte aan een hoofddeksel, omdat we de afgelopen 4 dagen al danig onze schedel hadden gebrand onder de subtropische zon. In een van de routebeschrijvingen stond dat vandaag (woensdag) in Valréas markt werd gehouden, dus logischerwijze kozen we deze route.

De keuze was uit een licht glooiende route met een lengte van 35 km of een route met pittige hellingen van 47 km. Nou gaan wij voor 35 km in principe niet van huis plus dat deze route niet in Valréas kwam, dus moesten we haast wel kiezen voor de langere, uitdagende route.

Nou dat was zeker niet mis: 3 pittige tot zeer pittige klimmetjes,

waarbij we onderweg een wegwijzer tegenkwamen dat we een hoogte van 322m hadden bereikt, 1 meter hoger dan het hoogste punt in Nederland.
Na aankomst in Valréas meteen naar de markt en succesvol geslaagd met de aanschaf van 2 baretten.
Hierna geluncht op het marktplein onder de platanen en vervolgens een rondwandeling gemaakt door de stad. In de middeleeuwen had de tegenpaus in Avignon belangstelling voor het gebied rond Valréas dat toen tot het domein van de kroonprins, de dauphin, behoorde. In 1317 kocht Johannes XXII Valréas van de kroonprins. Karel VII zag een bedreiging in de expansiedrift van de pausen en draaide de laatste aankopen terug. Nu was Valréas een enclave van de paus, omgeven door kroondomeinen. Tegenwoordig hoort Valréas bij het kanton van Vaicluse dat als een enclave geheel door de Drôme is omsloten. 
 
De terugtocht naar het hotel verliep vrijwel vlak door wijngaarden en lavendelvelden terug naar Suze.