In opmars van Athene naar Constanta

vrijdag 4 en zaterdag 5 september

Vandaag 4 sept. weer een heerlijke rustbrengende zeedag, we besloten het er goed van te nemen en heel lekker lang uit te slapen, dus geen porlijst en ook geen ontbijt op bed, even heerlijk rustig aan, want het vakantie vieren op een cruiseschip kan zeer vermoeiend zijn en gaat niet in je kouwe kleren zitten.

Toen we uiteindelijk weer helemaal bij de pinken waren en in een van de bars een ‘croissantjesontbijt’ nuttigden bleek dat we ons vanaf 8 uur ’s morgens in de Dardanellen bevonden, een zeestraat van 62 km lengte met ter hoogte van de plaats Cannakale een breedte van slechts 1250 meter en de grootste breedte 8 km. Ondanks onze ‘valse start’ konden we nog lang genieten van het uitzicht links en rechts.

De geplande passage van de Bosporus kwam 2 uur eerder dan het geplande tijdstip van 19 uur waardoor we hiervan in het volle daglicht konden genieten.
Alhoewel, de eerste 10 minuten was er weinig sprake van genieten omdat er bij de nadering van Istanboel vanaf een van de – naar het lijkt – duizenden minaretten een oorverdovend gejengel losbarstte als was het een poging om alle passagiers van de Opera te bekeren.
Na de eerste bocht konden we gelukkig verder in alle rust genieten van het uitzicht op Istanboel; op de terugreis zullen we hier nog voor een dag aanleggen.

20150904_155100x

 

20150904_160346x

De Bosporus heeft een lengte van bijna 32 km en een breedte die varieert tussen 550 en 3000 meter. De Aziatische en Europese gedeeltes van Istanboel worden op dit moment verbonden door 2 bruggen, terwijl er een 3e in aanbouw is. Geen overbodige luxe want op beide bestaande bruggen zagen wij het verkeer muurvast staan. De eerste brug (Bosporusbrug) is gebouwd in 1973 en is 1074 meter lang en de tweede brug (Said Fatih Sultan Mehmetbrug) met een lengte van 1090 meter is uit 1988.
Met de snelheid van de Opera deden we anderhalf uur over de passage van de Bosporus voordat we de Zwarte Zee bereikten; koers 354° richting Roemenië.

Na de borrel, diner en weer borrel om 23 uur naar het theater voor de voorstelling Casanova een wervelende show met ballet, prachtige kostuums en mooie duetten rond het thema van de eerdergenoemde vrouwenverslinder, waarvan we later in de hut nog fijn konden nadromen.

Op 5/9 om 9 uur arriveerden we in Constanta.
Meteen na binnenkomst konden we de wal op om in de bus te stappen voor een excursie naar de bekende badplaats Mamaia waar we een wandeling maakten op het drukbezochte strand. Heel in het begin van de rit stopte de bus al in Constanta voor een wandeling over de boulevard waar we konden genieten van het uitzicht op prachtig mooie gebouwen en kerken en ook op zee met in de verte de MSC Opera.

image

Voor de lunch was op ons gerekend in een lokale taveerne, waar we onder het genot van lokale muziek en dans

image

een heerlijke lunch kregen aangeboden met wijn en water en een glaasje Slibovitz als aperitief.

image

Op de terugweg konden we onder leiding van de gids nog een bezoek brengen aan het archeologisch museum of op eigen gelegenheid door het centrum lopen, wij kozen voor het laatste.
Halverwege de middag weer terug aan boord en wachten op het vertrek dat om 18.00 stond aangekondigd.
Na aftrap meerrol maar weer wat zitten borrelen en tijdens het diner weer veel lol met de vaste Indonesische bediening rond onze tafel, kijk ze staan de boefjes.

image

Over boefjes gesproken:
Deze bandiet is Alberto uit Honduras en bij hem haal ik minimaal 1 x daags een ijsje, mocht ik hem ‘per ongeluk’ voorbij lopen dan roept ie al: Johannes, Johannes

image

Na het diner op naar het theater voor de voorstelling Ever Green met een mix van melodieën tussen operette en musical.

Een gedachte over “In opmars van Athene naar Constanta”

  1. Zo leuk hè die vaste bediening aan de tafel? Wij hebben vorig jaar ook veel plezier gehad tijdens het diner met ‘onze’ obers. Leuk ook zo’n lunch met lokale muziek en dans! Klinkt als een leuke reis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *