In opmars Van Constanta naar Sochi

Zondag 6 en maandag 7 september
Op 6/9 net als bij de marine “zondagmorgen zonder zorgen” als je wilde ook een laat ontbijt met gebak en Irish Coffee. Wij genoten op het pooldeck van onze koffie, ondertussen het ‘frühshoppen met MSC’ gadeslaand.

image

Na de lunch maar weer even bijkleuren op ons Top13 zonnedek. Vanwege de alsmaar toenemende hitte werden we daar de solariumattendant regelmatig ter verfrissing voorzien van stukjes gekoeld fruit op een stokje (‘sateh frutta’ ) en een nat doekje dat zo uit de vriezer leek te komen, net andersom als bij de chinees dus 😊

Het thema van het diner was deze zondag Italian Style

image

en om 23.00 zaten we weer op de 2e rij in het theater, deze keer bij voorstelling Sweet Dreams dat niet verrassend begon met de gelijknamige titel van de Eurythmics, onder meer acrobatiek en dans werden ons voorgeschoteld.

image

We hebben al heel wat cruises gemaakt met MSC en daar hoort voor ons ook bij dagelijks een uurtje naar het theater. Dat het hier nooit A-artiesten betrof die ‘voor het zelfde geld’ b.v. in de Scala van Milaan was voor ons begrijpelijk en ook te zien en/of te horen. Maar wat we totnutoe aan boord van de MSC Opera voorgeschoteld hebben gekregen is van ongekende klasse en slaat werkelijk alles, meer dan 100% genieten.
Hierna weer lekker dromend op en over een zachtwiegend scheepje.

De volgende ochtend ma 7/9 vroeg opgestaan i.v.m. de aankomst in Sotschi, die we vanaf ons balkon hebben gadegeslagen.
Toen ik de gordijnen openschoof zagen we net de sleepboot wegvaren die de loods aan boord had afgezet.
Na afmeren omstreeks 07.30 in het theater verzamelen voor het afhalen van onze instapkaart voor de excursie. Zonder visum kun je in Rusland alleen via een excursie “met begeleiding van een staatsgediplomeerde gids onder de paraplu van de busonderneming” de wal op.
De door ons gekozen excursie ging naar de ‘achter de bergen van Sotschi’ gelegen datsja van Stalin en op de terugweg naar een traditionele Russische theeceremonie waarbij thee geschonken werd uit een originele houtskoolgestookte samowar.

Onderweg waren er nog enkele stops om de benen te strekken.
In een wandeling door een van de vele parken zag ik op een bankje een vrouw, die haar poesje zat te aaien, een jong zwart poesje. Ik heb er helaas geen foto van kunnen maken (de gids wacht niet) dus ik moet het verder aan ieders verbeelding overlaten,
Door de verzengende hitte vroegen wij ons in hoge mate af hoe het mogelijk was dat hier in 2014 nog de Olympische Winterspelen werden gehouden, weliswaar in februari maar toch. Kennelijk kun je met geld alles kopen, zelfs ‘winter’ 😉

Omdat de excursie slechts een dagdeel duurde en we zonder visum na terugkomst bij de cruiseterminal meteen weer terug naar boord, nadat we wederom – net als ’s ochtends bij aankomst – door de zeer onbeleefde en nors kijkende douaniers van top tot teen aan een zeer langdurige controle van paspoort en gezichtskenmerken werden blootgesteld, wat een land!!!
Terug aan boord zou het vertrek van de MSC Opera nog tot 20 uur op zich laten wachten en waanden we ons omdat we desondanks niet meer de wal op mochten een soort ‘licht arrestant’. Heerlijk relaxed languit op een zonnebedje liggend op topdek 13 met uitzicht op Sotschi en haar Olympische ringen onder het genote van div. verfrissingen voelden wij ons niet echt gestraft.
Bij het verlaten van het schip staat altijd onder aan de valreep vermeld hoe laat je weer aan boord wordt terugverwacht. Voor het vertrek van 20.00 was dat tijdstip gesteld op 19.30. Om 1 minuut voor 8 kwam er nog een horde excursiegangers van de middagexcursie aanrennen, die zowel door de drukke avondspits als wel door het eerder geschetste optreden van de douane vertraging hadden opgelopen. Een geruststellende regel is dat wanneer je met een aan boord geboekte excursie aan land bent, het schip altijd zal wachten tot de laatste bus bij de terminal is teruggekeerd, maar spannend was het evengoed.
Op 7/9 geen theatervoorstelling i.vm. late tijdstip vertrek en embarkeren Russische passagiers uit Sotschi, dus na vertrek nog een rustige maandagavond op zee en op tijd naar bed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *