Naar Valreas

13 mei

 

Vandaag hadden we allebei nodig behoefte aan een hoofddeksel, omdat we de afgelopen 4 dagen al danig onze schedel hadden gebrand onder de subtropische zon. In een van de routebeschrijvingen stond dat vandaag (woensdag) in Valréas markt werd gehouden, dus logischerwijze kozen we deze route.

De keuze was uit een licht glooiende route met een lengte van 35 km of een route met pittige hellingen van 47 km. Nou gaan wij voor 35 km in principe niet van huis plus dat deze route niet in Valréas kwam, dus moesten we haast wel kiezen voor de langere, uitdagende route.

Nou dat was zeker niet mis: 3 pittige tot zeer pittige klimmetjes,

waarbij we onderweg een wegwijzer tegenkwamen dat we een hoogte van 322m hadden bereikt, 1 meter hoger dan het hoogste punt in Nederland.
Na aankomst in Valréas meteen naar de markt en succesvol geslaagd met de aanschaf van 2 baretten.
Hierna geluncht op het marktplein onder de platanen en vervolgens een rondwandeling gemaakt door de stad. In de middeleeuwen had de tegenpaus in Avignon belangstelling voor het gebied rond Valréas dat toen tot het domein van de kroonprins, de dauphin, behoorde. In 1317 kocht Johannes XXII Valréas van de kroonprins. Karel VII zag een bedreiging in de expansiedrift van de pausen en draaide de laatste aankopen terug. Nu was Valréas een enclave van de paus, omgeven door kroondomeinen. Tegenwoordig hoort Valréas bij het kanton van Vaicluse dat als een enclave geheel door de Drôme is omsloten. 
 
De terugtocht naar het hotel verliep vrijwel vlak door wijngaarden en lavendelvelden terug naar Suze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *